Den sommaren av Göran Hugo Olsson får europeisk premiär i Panorama på Berlins filmfestival.

 

Världspremiären för That Summer gick av stapeln i höstas på den välrenommerade amerikanska festivalen i Telluride och nu har den europeisk premiär på Berlins filmfestival.

Den sommaren är en långfilmsdokumentär om det filmprojekt som fotografen och konstnären Peter Beard initierade 1972 tillsammans med Lee Radziwill, om hennes släktingar, mor och dotter Beale på Grey Gardens. Det helt unika materialet var försvunnet under mer än 40 år, men återuppstår nu i en film som fokuserar på Beard och hans vänner, som tillsammans formade en kokande kreativ miljö i Montauk på Long Island utanför New York under 70-talet. Bland de medverkande ses Peter Beard, Lee Radziwill, Edith Ewing Bouvier Beale, Edith Bouvier Beale och Andy Warhol. Filmen bygger på filmmaterial regisserat av Peter Beard, Jonas Mekas, Andy Warhol och med ytterligare material inspelat av Albert Maysles and Vincent Fremont.

– För mig är den här filmen väldigt mycket en kärlekshistoria. Det ursprungliga materialet återspeglar Peter Beards och Lee Radziwills förhållande och den kärlek och respekt de hade för sina vänner, bland annat Big Edie och Little Edie Beale. Jag hoppas att filmen också speglar vår egen kärlek och respekt för människorna och tiden, säger regissören Göran Hugo Olsson.

Den sommaren är producerad av Tobias Janson/Story AB (Sverige), Joslyn Barnes/Louverture Films (USA), Nejma Beard(USA) och Signe Byrge Sørensen/Final Cut for Real (Danmark) och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda. 

Tidigare har både Black Power Mixtape 1967-1975 och Concerning Violence, av samma team gjort succé i Berlin, och renderat i biograf distribution i 25 resp 23 länder. Den sommaren är redan såld till Nordamerika och Storbritannien.

Kontakt: Tobias Janson, tobias@story.se

21 December 2017

Author